Oorzaken

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Oorzaken

De oorzaak van de ziekte van Alzheimer

De belangrijkste risicofactor voor het krijgen van de ziekte van Alzheimer is leeftijd. Vooral ouderen boven de 70 jaar hebben een grote kans op het krijgen van Alzheimer. Daarnaast is de kans op Alzheimer ook iets verhoogd als een eerstegraads familielid (vader, moeder, broer, zus) de ziekte heeft.

Als de ziekte van Alzheimer bij meerdere familieleden voorkomt, is er sprake van een familiaire vorm van Alzheimer. Dit wil nog niet zeggen dat deze vorm van Alzheimer erfelijk is, het kan ook zijn dat deze familieleden aan dezelfde omgevingsfactoren zijn blootgesteld geweest. Er wordt op dit moment nog naarstig gezocht naar de precieze oorzaak van de ziekte van Alzheimer. Er zijn al veel puzzelstukjes bekend, maar het is nog geen eenduidig verhaal.

Wel is bekend dat door de ziekte van Alzheimer zenuwcellen in de hersenen (neuronen) afsterven. Daarbij spelen plaques een essentiŽle rol. Plaques zijn ophopingen van het eiwit amyloid tussen de zenuwcellen. Door die ophopingen kunnen de zenuwcellen niet meer met elkaar communiceren. Ook ontstaan er afwijkingen in de zenuwcellen zelf. Deze afwijkingen worden ook wel tangles (klitten) genoemd. Dit omdat ze eruitzien als een kluwen van draadvormige eiwitten.

De schade aan de hersencellen ontstaat waarschijnlijk doordat het lichaam met een ontstekingsreactie reageert op de aanwezigheid van de plaques. Het afweersysteem probeert de plaques onschadelijk te maken met giftige stoffen. Dat lukt helaas niet, maar het tast op den duur wel de zenuwcellen aan. Eerst functioneren die niet goed meer. En na verloop van tijd sterven ze zelfs helemaal af.

Zie ook de onderliggende hoofdstukken risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer en erfelijkheid van de ziekte van Alzheimer. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Oorzaken
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Leven met Alzheimer.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)