Vasculaire dementie

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Dementie Ľ Vasculaire dementie

Vasculaire dementie

Vasculaire dementie is de tweede meestvoorkomende vorm van dementie. In ongeveer 15 tot 20% van de gevallen van dementie, is er sprake van vasculaire dementie. Vasculaire dementie wordt veroorzaakt door een afsluiting van de bloedvaten in de hersenen. Hierdoor krijgt een stukje van de hersenen geen zuurstof meer en raakt beschadigd (sterft af). Het begin van de ziekte is dan ook meestal acuut, dit in tegenstelling tot de ziekte van Alzheimer, die zich geleidelijk ontwikkelt.

Het verloop van vasculaire dementie is grillig. Telkens wordt weer een nieuw stukje hersenen afgesloten en treedt er een acute verergering van de dementie op. Tussen deze verslechteringen door is het ziektebeeld redelijk stabiel en soms lijkt het ook wat beter te worden.

Naast de verschijnselen die men ook bij de ziekte van Alzheimer ziet, kan er een verlamming optreden, een plotseling spraakprobleem of slikproblemen. De verschijnselen waarmee de dementie begint, zijn afhankelijk van het gebied in de hersenen dat is beschadigd. Er zijn daardoor diverse typen vasculaire dementie, elk met zijn eigen verschijnselen.

Deze combinatie van geestelijke achteruitgang en lichamelijke verschijnselen is het meest kenmerkende van vasculaire dementie.

Oorzaak vasculaire dementie

PatiŽnten met vasculaire dementie hebben vaak een voorgeschiedenis van hoge bloeddruk (hypertensie), diabetes (suikerziekte), hart- en vaatziekten en beroertes. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Dementie Ľ Vasculaire dementie
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Leven met Alzheimer.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)